Saturday, July 5, 2014

KENANGAN PAHIT DAN MANIS

Kisah Pengalaman Kami bersama Syarikat MK Usrati Enterprise
                                                           
Kenangan farm pertama kali dibuka di Kuala Selangor, Tanjung Siam memberi kenangan pahit dan manis serta tunjuk ajar dalam perniagaan penternakan sumber makanan utama di Malaysia. Pada awalnya pembukaan MK Usrati Farm di Kuala Selangor banyak yang telah kami belajar dan secara amali menternak ayam kampung kacuk/asli , kambing, puyuh, ayam daging, ikan keli dan ayam belanda. Di situ kami belajar mengenali habitat ternakan secara mendalam bagaimana untuk menguruskan ternakan. Memang agak sukar untuk meguasahakan ladang ternakan tanpa ilmu dan pengetahuan tetapi dengan usaha yang gigih dan minat yang mendalam kami teruskan juga sampai berjaya di masa hadapan, setelah mahir belajar pengurusan ternakan dari segi reban, kandang, inkubator dan sebagainya, Akhirnya kami mengambil keputusan untuk gulung tikar MK Usrati Farm di Kuala Selangor atas masalah-masalah tertentu. Selepas itu kami mempelajari ilmu pemasaran bersama otai-otai lama yang sudah mahir dalam bidang ternakan ini. Kami cuba menfokuskan 100% pemasaran. Pemasaran adalah penting bagi sesebuah syarikat yang mengeluarkan bahan mentah sendiri, kebanyakkan ladang tutup di sebabkan lemahnya dalam pemasaran. Lebih kurang 3bln kami mendalami topik pemasaran dan alhamdulilah hasil pemasaran yang dibuat MK Usrati makin dikenali ramai dan dapat memasarkan product sendiri sehingga bekalan kami tidak mencukupi.
Beberapa bulan kami tidak memiliki ladang sendiri akhirnya kami MK Usrati sudah memiliki ladang sendiri di Rinching Hilir dengan rakan kongsi Dato Dr Ismail Alias. Kenaikkan reban ayam kampung kacuk dengan kapasiti sebanyak 4ribu ekor ayam sedang dijalankan dan akan bertambah dari masa kemasa. Beberapa gambar pembukaan ladang di Rinching Hilir.













No comments:

Post a Comment