Salam kami ada membekal ayam kampung hidup dan proses secara berterusan dapatkan dari MK Usrati segera, Selain itu anak ayam kampung kacuk/ori kami turutmembekal kepada yang berminat hubungi kami segera.
Wednesday, April 16, 2014
Monday, January 13, 2014
MENAIKTARAF REBAN AYAM KAMPUNG KAPASITI 2RIBU EKOR
DAPATKAN BEKALAN AYAM KAMPUNG KACUK/ORI DI RICHING HILIR SEMPENA HARI RAYA AIDILFITRI TAHUN INI
PROJECT IKAN
Aktiviti Terbaru kami Project Penternakan Ikan Air Tawar (Lampam, puyu) secara Komersial Tahun 2014.Cawangan pertama yg berada di Sg Merab Bangi dlm proses membaik pulih kolam dan Cawangan kedua di putra perdana puchong. Masih lg dalam proses penyelenggaraan tapak insyallah kami berdoa agar segala urusan di permudahkn apa yg dirancang.
CAW. di BANGI
CAW di PUCHONG
Saturday, December 14, 2013
SILAP ANDAIAN MAKAN DAGING KAMBING
DAGING
kambing dikatakan sebagai panas, mereka yang menghidap penyakit tekanan darah
tinggi mungkin tidak mahu mengambil daging kambing kerana percaya ia akan
meningkatkan tekanan darah.
Namun
pandangan ini disanggah pakar bioteknologi pembiakan, Prof Dr Ramli Abdullah
yang mana katanya, kadar lemak kambing hampir sama dengan ayam iaitu kira-kira
tiga peratus.
Apa
yang berlaku ialah mereka mungkin mengambil daging kambing biri-biri kerana
berbanding kambing, peratus lemak dalam biri-biri ialah sebanyak 16 peratus.
Mengenai
panas, sememangnya daging kambing panas dan kerana itu penduduk di negeri China
gemar mengambil daging kambing pada musim sejuk kerana ia dapat memanaskan
badan, katanya.
Katanya,
persepsi makan daging kambing boleh meningkatkan tekanan darah sudah lama di
kalangan masyarakat kita dan apa yang berlaku, faktor psikologi yang mungkin
meningkatkan tekanan darah seseorang.
Ini
kerana, persepsi itu sudah disematkan dalam kepala dan dengan mengambil daging
kambing, secara psikologi ia mungkin meningkatkan tekanan darah kerana
seseorang itu mungkin berasa risau terhadap kesan yang mungkin dialami,
katanya.
Digolongkan
sebagai daging merah, daging kambing mempunyai rasa unik dan ia dikelaskan
sebagai cabrito atau chevon bergantung kepada usia ternakan ini disembelih.
Cabrito
ialah daging kambing yang berusia seminggu dan banyak digunakan untuk tujuan
barbeku serta digemari kumpulan etnik tertentu, manakala chevon pula daging
kambing dewasa.
Bagi 100 gram daging kambing yang dipanggang ia mengandungi 143 kalori, 27 gram protein, 3 gram lemak, 3.7 miligram zat besi, 85 miligram sodium dan 75 miligram kolestrol.
Bagi 100 gram daging kambing yang dipanggang ia mengandungi 143 kalori, 27 gram protein, 3 gram lemak, 3.7 miligram zat besi, 85 miligram sodium dan 75 miligram kolestrol.
Secara
perbandingan, bagi setiap 3 auns daging kambing yang dimasak ia mengandungi
2.58 gram lemak dan 0.79 asid lemak tepu berbanding biri-biri yang mengandungi
16 gram lemak dan 7.3 asid lemak tepu.
Kata
Prof Ramli, ini jelas menunjukkan kadar lemak dan kolestrol pada daging kambing
kurang daripada biri-biri dan lembu. Malah, sebuah universiti di New York juga
menjalankan kajian yang mana daging kambing diberikan kepada penghidap penyakit
kardiovaskular.
Seperti
juga dagingnya, susu kambing mempunyai khasiat tertentu dan dijadikan antara
susu alternatif, tambahan kepada susu ibu. Ia dikatakan lebih mudah diresapi,
rendah lemak serta laktosa dan kaya kandungan protein.
Nikotinik
asid yang terkandung di dalam susu kambing dikatakan membantu fungsi
pencernaan, memperbaiki kesihatan kulit, meningkatkan pengaliran darah serta
menghalang migrain juga menghilangkan bau nafas.
Meminum
segelas susu kambing panas sebelum tidur mampu memberikan tidur yang nyenyak
dan ia juga baik bagi kanak-kanak dan orang dewasa yang menghadapi masalah
kencing malam (bed-wetting).
Sebuah buku yang ditulis untuk Majlis Penyelidikan Asma dan Persatuan Eczema Kebangsaan mencadangkan penggunaan produk berasaskan kambing bagi merawat lelah, eczema serta masalah kulit.
Sebuah buku yang ditulis untuk Majlis Penyelidikan Asma dan Persatuan Eczema Kebangsaan mencadangkan penggunaan produk berasaskan kambing bagi merawat lelah, eczema serta masalah kulit.
DAPATKAN PUYUH BEREMPAH DI MK USRATI
Dapatkan puyuh berempah Sepeket dgn harga RM18.00 (1pkt mengandungi 5 ekor). Kepuasan adalah keutamaan kami.
Wednesday, November 6, 2013
TARIKAN AYAM KAMPUNG
ENAKNYA menikmati ayam kampung goreng yang masih panas. Biarpun hanya
dibubuh garam, isinya yang manis dan pejal sudah cukup untuk membangkit
selera. Khasiat ayam kampung tidak perlu dipertikaikan. Berprotein
tinggi tetapi rendah kandungan kolestrol menjadikan ia makanan sihat.
“Orang kita sekarang suka makan ayam kampung kerana banyak khasiat,
selain tiada suntikan. Untuk menggoreng, garam saja sudah cukup kerana
ia memang sedap. Warna kuning tetap timbul secara semula jadi walaupun
digoreng tanpa kunyit,”
Friday, October 25, 2013
KHASIAT DAGING & TELUR PUYUH
- Dagingnya sangat lazat dan gurih.
- Dagingnya merupakan makanan alternatif bagi para penderita jantung koroner dan darah tinggi.
- Daging puyuh dengan tekstur daging halus lembut dan manis dengan kandungan kolesterol sangat rendah.
- Daging puyuh kaya mikronutrien dan berbagai vitamin termasuk folat, B kompleks dan vitamin E dan K.
- Selain itu, kandungan telur dan daging puyuh mempunyai kadar kolesterol yang sangat rendah. Bahkan dibandingkan dengan telur unggas lainnya, seperti ayam, bebek dan angsa, ternyata telur puyuh mengandung beberapa komposisi yang cocok bagi perkembangan otak dan tulang bagi balita. Di mana, selain protein yang memuat 13%, lemak 11%, dan zat lainnya 1,3% juga, komposisi ini dilengkapi semua jenis vitamin dibandingkan telur unggas lainnya.
- Bisa melancarkan peredaran darah.
- Menguatkan tulang belakang.
- Buat yg bosen sama daging ayam bisa nyobain daging puyuh sebagai pilihan menu makanan baru.
- Daging burung puyuh, bergizi, kaya protein, besi, kalsium, fosfor, yang dikenal sebagai tempat penyimpan logam;
- Oleh karena itu dianjurkan bagi orang dengan kadar kolesterol tinggi dan mereka yang ingin mempertahankan tingkat rendah kolesterol.
- Pada sistem saraf manusia memiliki peranan gizi khusus daging burung puyuh, telur, darah dapat digunakan sebagai obat.
- Telur puyuh sangat lazat dan sebanding dalam rasa dibanding dengan telur ayam negeri.
- Nilai gizi mereka adalah 3 – 4 kali lebih tinggi dari telur ayam
- Telur puyuh mengandung protein 13%, sedangkan telur ayam memiliki sekitar 11%.
- Telur puyuh memiliki 140μg vitamin B1, dibandingkan dengan 50μg dalam telur ayam.
- Telur puyuh jauh lebih kaya vitamin B2, besi, kalium, kalsium dan fosfor dari telur ayam.
- Telur puyuh kaya kolesterol HDL, (yang ‘baik’ kolesterol), sehingga bahkan warga senior bisa memakannya.telur puyuh memiliki kadar kolesterol rendah dan kaya akan choline, zat kimia penting untuk fungsi otak.
- Telur puyuh kaya lesitin, cephalin dan hormon, dan protein telur puyuh partikel protein telur dari partikel-partikel kecil, lebih mudah pencernaan dan penyerapan, alergi dan masalah gastrointestinal efek khusus,
- Dilihat dari kandungan protein dan lemaknya dapat di katakannya telur puyuh lebih baik dibandingkan telur unggas. Karena daging puyuh mengandung 21,10 % protein sedangkan lemaknya hanya 7,7 %.
- Selain itu, ternyata menurut data analisis dari beberapa peternak puyuh. Manfaat telur puyuh dapat menghaluskan kulit dan menyembuhkan jaringan-jaringan tubuh seseorang di kala mengalami penurunan kesehatan tubuh
- Bahkan, beberapa buah telur puyuh, bila dikonsumsi setiap hari dan dicampur beberapa sendok madu, sangat berkhasiat untuk menyembuhkan impoten dan lemah syahwat.
Subscribe to:
Posts (Atom)
-
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, Terima Kasih kerana sudi like dan komen dekat wall post saya. Berminat nak tahu lebih lanjut te...
-
Ternakan Ayam Kampung MKusrati Di bawah bimbingan Jabatan Vaterinar Negeri Selangor, Kementerian Pertanian d...
-
Kisah Pengalaman Kami bersama Syarikat MK Usrati Enterprise Kenangan farm...